l’onze de setembre de 1714 (Antoni Estruch, 1907)


L’Onze de Setembre de 1714 (1907) es una pintura histórica de Antoni Estruch i Bros (1873-1957) conocida inicialmente como La muerte de Casanovas ya que todavía se creía entonces que Rafael Casanova había muerto en el Setge de Barcelona.

En la pintura se representa el momento en el que el conseller en cap cae herido de bala en la pierna durante la defensa del Baluard de Portal Nou enarbolando la bandera de Santa Eulalia, símbolo máximo de la ciudad. Alrededor de la bandera miembros de la Coronela -la milicia urbana de la ciudad- y soldados profesionales que combaten contra las tropas borbónicas. Junto a Casanova está Joan de Lanuza i d’Oms, noble, y Josep Bellver i Balaguer, militar. En el paisaje se distinguen al fondo algunos emblemáticos edificios de Barcelona.

“Tots l’hem vist alguna vegada. Rafael Casanova, vestit amb la gramalla cerimonial dels consellers de la ciutat de Barcelona, cau ferit, abraçat a la bandera de santa Eulàlia. Al seu voltant, uns soldats, amb barretina i fusell, continuen la batalla. Són a la muralla, en ple combat. Foc i fum els encerclen. Al fons, la silueta de la ciutat, llunyana. El quadre vol captar un moment de dolor, de derrota, d’enfonsament. Però té també l’aire de la victòria, d’un instant dramàtic de la lluita i la resistència èpiques d’un poble fins el final.

Avui sabem que Casanova no anava pas amb gramalla, sinó amb el vestit de coronel de la Coronela; que els soldats no portaven barretina i que, en lloc de camises brutes i pantalons descosits, anaven perfectament uniformats. Tant se val. Amb el seu quadre Estruch traspassava la llegenda, imposava un sentiment. Aquest és el valor d’una pintura memorable, que li va costar a la Caixa de Sabadell 78 euros de l’època, i que avui penja, magnífic, majestuós, sabent que ha vençut el temps per sempre, al vestíbul de l’Espai Cultura de Sabadell, edifici modernista de Jeroni Martorell”

Más información en:

https://www.sapiens.cat/epoca-historica/historia-moderna/catalunya-1714/l-onze-de-setembre-de-1714-l-obra-d-antoni-estruch-pas-a-pas_14585_102.html

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: